2023. október 13.

Így készülj az idei NaNoWriMora!

Közeleg a november és az írás szerelmeseinek ez csak egyet jelent: NaNoWriMo. 
Ha már részt vettél benne, de nem jártál sikerrel, akkor azért, ha még sosem csináltad akkor pedig azért érdemes felkészülnöd rá. Mutatok néhány ötletet, hogyan készülj fel az ideire.


A NaNoWriMo vagy hivatalos nevén National Novel Writing Month (Nemzetközi Regényíró Hónap) egy olyan esemény, amely keretén belül egy hónapon át írnak, akik beneveznek. Az minden, hogy regény, novella, színdarab vagy forgatókönyv. Mint ahogyan az sem fontos, hogy új projektbe kezdesz vagy a meglévőt folytatod. A lényeg annyi, hogy egy teljes hónapon át minden egyes nap írsz és megpróbálod elérni az 50.000 szavas határt. 

De persze akkor sincs, baj, ha nem írsz ennyit. Ami még ennél is nagyobb győzelem, hogy egy hónapon át minden nap ott vagy az írásod mellett. És bármennyit is haladsz ez idő alatt, máris tovább jutottál, mintha nem írtál volna egyetlen szót sem. 


Íme, néhány ötlet, amellyel a legjobbat hozhatod ki az idei NaNoWriMoból. 


Készíts tervet!

A NaNoWriMo lényege az írás. Éppen ezért októberben készülj elő mindennel, amire csak szükséged lehet novemberben! Ami a készülő művedet illeti, mire elkezdődik a november, legyen meg minden, amit tudnod kell róla. Mi a mondanivaló, kik a szereplők, hol élnek, mi a félelmük, ami miatt nem érik el a vágyott célt, mi a vágyott cél? És így tovább. Ne azzal töltsd az időt, hogy vázlatolsz, amikor írnod kellene! Még nem késő, ülj le és gondold végig, miről fogsz írni! 

Ha ehhez egy kis segítségre lenne szükséged, itt találsz!

Ötletelés

Karakteralkotás

Miért írj vázlatot?


Ezt akkor is megteheted, ha már javában benne vagy egy történetben. Gondold végig, a következő egy hónapban, mennyit akarsz haladni a cselekményben! Milyen elemek, jelenetek kellenek még és hogyan képzeled el? Milyen csavar, bonyodalom vagy megoldás szükséges még ahhoz, hogy elkészülj vele? Írj scene cardokat!

Nem tudod, mi az? Itt elolvashatod!
Így használd a jelenet kártyákat! 

Napirend

Attól, hogy eltervezed, az egész novembert az írásnak szenteled, még nem szűnnek meg az élettel járó feladatok. Ahhoz, hogy könnyedén vedd az akadályokat, célszerű lehet előre beírni a napi teendőid közé, hogy mikor foglalkozol az írással. Ez teljesen rád van bízva. Ha te inkább reggel érzed magad kreatívnak és az időd is úgy engedi, akkor írj reggel! A lényeg, hogy se az írás ne menjen más rovására és az írást se hagyd el, pusztán azért, mert máshol is teendőd van. Nem mellesleg, ha beütemezed az írás, a körülötted élők tudni fogják, hogy abban az időpontban ne zavarjanak. És neked is lesz egy rutinod, ami sokszor hozzásegít a hatékony munkához.



Kép forrása: Canva.com

Nem árt egy kis inspiráció

Ha te is azok közé az írók közé tartozol, mint én és fontos neked a helyszín és minden körítés a megfelelő íráshoz, akkor nem árt ezen a téren is felkészülni. Talán már van egy író kuckód, ahol távol a külvilág zajától alkothatsz, és minden komfortos cuccal telepakoltad. Ez jó. De ha nincs, talán érdemes lehet találni egyet, elvégre elég sok időt fogsz az írással tölteni a következő hónapban. Legyen kényelmes! Legyen meg benne minden, amire szükséged lehet! Vedd körbe magad inspiráló képekkel, színekkel, jegyzetekkel! Ha szükséges készíts egy playlistet a könyved hangulatát idéző zenékből vagy állítsd össze a pinteresten egy ötlettáblát, amely segít, ha elakadsz. 


Bukás

Nem kell erre gondolni, de kalkuláld be, hogy az élet zajlik, és lehet, félbe kell hagynod vagy pár nap kimarad, ettől még csinálhatod, amíg tudod. Mivel valahol ez egy kihívás - önmagaddal szemben, de attól még az - így érthető, hogy felpezsdül bennünk a versenyszellem, ha pedig nem érünk célt, bukásnak érezzük. De ahhoz, hogy sikeresnek érezd magad november végére, nem feltétlenül a most kitűzött célt kell elérned. Ha minden nap, a körülményeidnek megfelelően leültél és írtál - akár egy sort is - máris nagyobb nyertes vagy, mint ha hetekig meg sem nyitottad volna a műved. 


Gyúrj rá mentálisan!

Azt hiszem, nem mondok újat, ha hosszabb ideje foglalkozol írással, hogy lesznek napok, amikor semmi nem jut majd eszedbe. És olyanok is, amikor mindent utálni fogsz, amit írsz vagy valaha leírtál. És olyan is, amikor kidobnád az egészet a fenébe. 
Amikor írunk vagy tulajdonképpen bármit alkotunk, normális, hogy egy ponton megjelenik a kétely, az imposztor szindróma. 
Ha mázlis vagy, talán már akadt rá megoldásod. Amennyiben így van, szuper, erre most a NaNoWriMo közben is hatalmas szükséged lesz. De ha még nem fejlesztetted ki, nos, az elkövetkező hónap erre is tökéletes lesz. Majd szépen rájössz magadtól is, hogy neked mi a legjobb, de egyet fogadj meg: Ne dobj el mindent, azért, mert nehezebb időszakot élsz!


Kép forrása: Canva.com


Támogató közeg

Írók válogatják, mennyire szeretnek beszélni az éppen aktuális munkájukról másoknak, ha egyáltalán elmondják bárkinek is, hogy írnak. Az azonban biztos, hogy olykor jó átbeszélni olyannal az elakadásainkat, a cselekmény logikáját, a karakterek életszerűségét azokkal, akik hozzánk hasonlóan benne vannak ebben a helyzetben. Nem feltétlen kell, hogy írjon, akiben megbízol, ez az elsődleges szempont, de ha még ír is, az szuperebb. Sokkal nagyobb rálátással fog tanácsot adni, mint mások. Ha van ilyen személy az életedben, beszélgess vele a NaNoWriMo ideje alatt! Vagy akár csináljátok közösen.

De, ha nincs writing buddy-d,  - ahogyan én hívom - egyfajta író pajtás, nyugodtan írj nekem! Vagy itt a komment szekcióban, vagy az instán! Osszuk meg egymással a nehézségeket és a tanulságokat is!


Dokumentálhatod is a történéseket!
Blog, vlog, napló. Nem csak kiadod magadból az érzéseket, gondolatokat, de később előveheted és láthatod, min kell fejlődni vagy miben fejlődtél máris. 



Self- care

Mivel sokat fogsz ülni a gép előtt, iktasd be a napi teendőid közé a mozgást is és a normális étkezést, a hidratálással! Ez segít abban is, hogy motivált és inspirált maradj. Az agyadnak és a testednek is szüksége van friss oxigénre és az izmok megmozgatására. Nem kell, hogy kőkemény kardiót nyomj, ha eddig nem volt a napjaid része, elég ha sétálni mész, táncolsz egy kicsit vagy csak jógázol tíz percet! Ami neked jól esik, a lényeg, hogy törődj magaddal és a legjobbat hozhatod ki magadból a NaNoWriMo alatt.


Ha belevágsz idén a NaNoWriMoba, sok sikert hozzá! Élvezd, ez a lényeg. És, ha van kedved, oszd meg velem a tapasztalataidat!











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése