2020. augusztus 6.

Hogyan találj ÖTLETET a könyvedhez

Néhány nappal ezelőtt instagramon kérdeztelek benneteket, hogy miről olvasnátok szívesen itt a blogon. Arra volt egyikőtök kíváncsi, hogy hogyan lehet ihletet szerezni egy újabb könyvhöz.
A kérdés jogos, a válasz összetett. Lássuk.


Pontosan tudom, milyen érzés "várni a csodát", de az csak nem akar jönni. Nagyon sokáig én is így voltam az írással. Aztán megértettem, hogy a csoda csak úgy nem jön, neked, mint írónak is tenned kell érte. Éppen ezért javaslom azt, hogy legyen egy naplód, amiben az írással kapcsolatos feljegyzéseid kapnak helyet. Az angolban ezt writer journalnak nevezik, nekem is van egy, és szerintem szuper. Ide írom a neveket, amik tetszenek és szeretném egyszer felhasználni, a helyszíneket, ahol tudom, hogy majd valamikor játszódni fog egy történet. Ide jegyzem fel az írásról szóló és motiváló idézeteket, bevillanó párbeszédeket, akármit, ami az írással összefügg. Így nem kell a szanaszét posztiteket keresgetnem.
Mindenképp szerezz be egyet, ha még nincs ilyened!

Téma

Ha valamiről könyvet szeretnél írni, nyomos okodnak kell lennie rá.

Meg tudod mondani, mik azok a témák, amik érdekelnek és írnál is róluk?

Ha nem, akkor először ezeket keresd meg, ismerd meg magad, mi az a témakör, igazság, amiről naphosszat beszélnél, és azt akarod, hogy mások is ezt tegyék. Csak olyan könyvet tudsz majd jól és olvashatóan megírni, aminek a lényege téged is érint és érdekel.
Szerelmi bánat? Felnőtté válás nehézségei? Elképzelt világ? Gyász feldolgozása? A büszkeség és a balítélet csapdája? AKÁRMI. A lényeg, hogy otthonosan mozogj benne.

Műfaj

Általában az írók szeretnek egy, maximum két műfajban alkotni. Valahogy mindegyikünk megtalálja azt a műfajt, amiben a leginkább szeret írni. Ez persze nem jelenti azt, hogy olvasni nem szabadna ezen kívül végtelen másban. Ha már tudod, hogy neked, melyik az, akkor az nyilván leszűkíti, hogy miről írhatsz és hogyan. Ha romantikus regényeket írsz, akkor olyan stílusban építed fel, ahogyan a romantikus regényeket szokás. Nem pedig úgy, ahogyan a krimit vagy pszichológiai thrillert.
Kísérletezz, melyik vagy te!

Kutatás

Ha már nagyjából sejted, miről fogsz írni, és milyen műfajban, akkor kutass kicsit a neten, könyvtárban, bárhol, ahol újabb információhoz juthatsz. Én például egy 50-es években játszódó könyvön dolgozom, és ehhez természetesen rengetek mindent el kellett olvasnom. Cikkeket, feljegyzéseket, hogy korhű maradhassak. Ezt ne hagyd ki! És amint belekerülsz a korba, helyszínbe máris be fog indulni a fantáziád, csak ne erőltesd!





Célzott szórakozás

Ugyanehhez a könyvhöz rengeteg '50-es évekbeli zenét meghallgattam, filmet néztem, és az akkori divatról is tanultam. Na, meg az illem. Ezek neked is segíthetnek. Keress olyan filmeket, könyveket, amik hasonlóak, mint a te témád -nyugalom, nem lesz ettől még másolás - és inspirálódj! Egy jelenet, egy dalszöveg foszlány talán beindít benned valamit.

Pinterest

Ha van függőségem, ami már lassan ártalmas, akkor az a pinterest oldal. Órákra le tudnék - tudok is -ragadni ott, ha nem figyelek és parancsolok magamra, hogy elég. Még akkor is, ha mindez munka céljából történik. Rengeteg, ismétlem RENGETEG mindent megtalálsz ott. Készítsz egy -vagy több -táblát a könyvednek. Gyűjt a helyszínről képeket, lásd a szereplőidet, korabeli ruhák, idézetek, bármi mehet rá, ami segít. A vizualizáció elindítja az agyadban a történetet. Nekem mindig beválik.

Jegyzetelés

Gondolom, ha írsz, akkor minden tiszta felület látványa késztetést ébreszt benned, hogy ráírj. Velem legalábbis ez van. Erre jó a jegyzet füzet. Sose hagyd otthon, legyél olyan mint a jó öreg Columbo, és mindig legyen a zsebedben, táskádban! Így AKÁRMI és AKÁRMIKOR jut eszedbe, nem száll el, mert le tudod írni. Nekem sok ötlete vált köddé, mert mire le tudtam volna írni, már semmire nem emlékeztem belőle.

 Beszélgetés

Ha van olyan a környezetedben, aki előtt nem titok, hogy írsz és még olyan jó fej is, hogy segítsen, akkor bátran vitassátok meg, merre tovább! Elmondhatod neki, mit terveztél leírni, és megvitathatjátok, logikus-e, az egyik lépés jogosan követi a másikat vagy totál értelmetlen. Ha van kivel megbeszélni, hamarabb tiszta lehet a kép, mintha a saját fantáziád spiráljába kerülnél. 

A lényeg itt is az, hogy hallgass a megérzéseidre, és olyan könyvet írj, amit szeretsz és szívesen foglalkozol vele. Ne másnak akarj megfelelni és valamit pusztán az ő kedvükért beleírni, vagy éppen kihagyni. Elsősorban azért alkoss, mert a téma, a cselekmény, a szereplők olyan fontosan neked, hogy nem hagynak nyugton.!

Ha pedig bármilyen kérdésed lenne, írj nekem itt vagy bármelyik instagram felületemen.
Andi🌻🌻





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése