2020. július 22.

Karakteralkotás - ezért a legfontosabb lépés

A jó könyv titka a hiteles karakter. Ezt akár ki is írhatod magadnak egy jól látható helyre. Tedd ezt az írói filozófiáddá, ugyanis ezen múlik, hogy milyen lesz a műved. Nem a cselekmény és a külvilág alakítja egy regényen keresztül a szereplődet, hanem a szereplő irányítja, hogy mi a következő lépés. Még ha ezt ő nem is veszi észre.
A karakter vezeti a cselekményt és nem fordítva. Pontosan ezért kell valódi emberekhez hasonló szereplőt megalkotnod, amihez ismerned kell, hogy kiről is írsz. Az alábbiakban megmutatom, én hogyan alkotom meg a karaktereimet.




Minden szereplőnél megteszem ezt a megismerési folyamatot, aki érdemlegesen feltűnik a történetben.
Kezdem azzal, hogy elképzelem, milyen a fizikai megjelenése, mennyi idős, nő vagy férfi, hol él, mit csinál. Tudod, ezek az általános kérdések.
Hogyan néz ki a napja?
Mit szeret lazulásként csinálni?
Van kedvenc étele, zenéje, filmje?
Van valami rigolyája, ami csak rá jellemző?
Mitől megy a falnak?
Mivel nyugtatja meg magát?
Másokkal, hogyan viselkedik?
Milyen a társasági köre?

Majd, ha ezzel megvagyok megyek tovább az érdekesebb részekre. Olyan ez, mint amikor egy hagymát vagy salátát bontasz elemeire. Minden réteg alatt ott egy másik. Pontosan ezt csináljuk a szereplőink megismerésekor is.
A külső, máz réteg után, - vagyis, hogy milyen a külseje és mit csinál - jöhet a lényeg.
Mi a szerepe a könyvben? Ő a főszereplőd, esetleg a mellékszereplő?

Mi motiválja?
Minden karakterednek, legyen az a fő-főszereplő vagy csak egy halovány mellékszerelő, akarnia kell valamit. Ugyanis az életben is ez történik. Minden ember akar valamit. Van egy célja, amit el akar érni, még ha az csak annyi is, hogy egyen egy szelet vajas kenyeret. Tehát, tudd, mit akar az életével kezdeni.

Mi a félelme?
A másik jolly joker kérdés. Mi az, amitől a leginkább retteg, hogy megeshet vele? Mit próbál elkerülni és miért? Legyen valami régi ok, egy téves hitrendszer, ami azt mondatja vele, hogy eljön a világvége, ha az a bizonyos valami megtörténik.
Mi a hitrendszere?
Ez az, ami mozgatja. Amit a világról gondol, ami minden cselekedetét irányítja. De ez általában téves, hogy tudjon fejlődni. Ha tökéletes a karaktered élete az elején, nincs mit megtanulni. Márpedig az életben mindig tanulsz valamit, a karaktereidnek is így kell tenniük, nem csak lébecolni több száz oldalon át. Tedd őket kényes szituba, kerüljenek szembe a félelmeikkel, boruljon fel az egész hitrendszerük és alkossák magukat újra a semmiből!
Miért nélkülözhetetlen, hogy benne legyen a könyvben?
Ha el tudod képzelni nélküle is a történetet, akkor vagy nem jól alkottad meg vagy tényleg felesleges és akkor ne nyomd bele!

Mit kell megtanulnia és hogyan fogja mindezt megtenni?
A lényeg, hogy indul valahonnan a sztori, ekkor a szereplőd éli a világát, amiről azt feltételezi, hogy tökéletes, vagy legalábbis, boldogul benne. Van egy elképzelése a dolgok menetéről, amiben szentül hisz, hogy másoknál is ugyanígy működik. DE, jön a bibi, és szembe találja magát az első akadállyal. (Ha jó könyvet szeretnél írni, ne csak egy kis, könnyen megléphető akadályt gördíts elé, legyen több és minél nagyobb. Olyan, amiben már az olvasó is kételkedik, hogy valóban megoldható-e! Tudom, hogy szereted a szereplőidet, elvégre, ha nem így lenne, nem írnál róluk, de azzal nem érsz el semmit, ha babusgatod őket, told a veszélybe, a kényelmetlenbe őket. Minél emberibbek, minél többet tanulnak, alakulnak és erősödnek, annál felejthetetlenebbek és szerethetőbbek lesznek nem csak a te, hanem az olvasóid számára is.)





Itt már látnia kell az olvasónak, hogy mit kell megtanulnia a szereplőnek. Látni, milyen úton kell végig mennie.

A kérdés csak az, a szereplő mikor jön erre rá, előtte milyen tévutakra téved és hogyan oldja meg a problémákat?

Nekem nagyon nagy segítség, hogy a pszichológiában olvasok. Ha másért nem is, de a személyiségtípusok miatt nem árt egy próbát tenned erre a területre. Ugyanis, ha ismered az embereket, már jobb szereplőket írsz. Tudod, látod, hogy ki hogyan reagál, mennyire vehemens, mi a megküzdési stratégiája. Egy végtelenül pipogya emberből nem lesz csak úgy a világ megmentője. Minden embernek, minden típusnak megvan a maga kerete, és a maga fejlődési folyamata és szakaszai.

Bár sok időnek tűnhet, míg minden kérdésre megfelelő választ adsz, és alaposan megismered a karaktereidet, de ez elengedhetetlen a sikeres sztorihoz. Ez az alap. Ha nem tudod, kiről írsz, mi mozgatja, miért fontos ő neked, akkor semerre nem mész, csak pazarlod az időd. Szánj rá napokat, heteket! Még mindig jobb, mint ha egy zsákutca történettel vesztegelnél hónapokat vagy éveket.

Ha pedig kérdésed lenne, keress és amiben tudok, segítelek!
        Andi 🌻

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése