2023. október 13.

Scene Cards - egy tuti módszer, hogy tökéletes jelenetet írj

Vannak a spontán írók, akiknek menet közben jön az ihlet, és csak leírják. És vannak a tervezők. Ők azok, akiknek minden válaszra szükségük van, mielőtt elkezdenének írni. Ha te is közéjük tartozol, akkor a Scene Cards módszert neked találták ki. Nem tudod, mi az? Segítek.


A Scene Cards - vagy más néven jelenet kártyák, pontosan azok, amit a név is sugall. Segít letisztázni és jobban megérteni az adott jeleneteket. Hogy erre miért van szükség?
Azért, mert minden
jelenetnek és minden mozzanatnak oka kell, hogy legyen a történetben. A kerek és tökéletes cselekmény nem tartalmaz töltelék részeket. Minden mozzanat valaminek a következménye, és az adott jelenetnek is logikus következményei kellenek, hogy legyenek. 

Mi kerüljön a scene cardsokra?

Készíthetsz magadnak megfelelőt, dekoráld úgy, ahogy szeretnéd. Nincs konkrét sablon, amit kötelezően használnod kell. De az alábbi pontok jó, ha benne vannak.


Karakterek, akik szerepelnek a jelenetben

Mi történik ebben a jelenetben?

Miért fontos ez?

Mi ennek a következménye?

Hol játszódik a jelenet? Milyen időpontban?

Milyen érzelmi jelentősége van ennek a jelenetnek?

Hogyan mutatkozik meg benne a szereplő belső konfliktusa és a céljainak elérésére tett kísérlete?


Ezekre mind válaszolnod kell. Ha még több infóra van szükséged egy-egy jelenet megírásához, akkor bővítsd nyugodtan a listát! Legyél kreatív! Színezd, dekoráld, legyen motiváló és használd, amikor csak szükséged van rá!


Neked, milyen módszereid vannak, hogy megírd a legtökéletesebb jelenetet?
Írd meg kommentben vagy instán!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése