2024. június 29.

8 őszinte igazság az írásról...

Írni - vagy bármilyen más művészettel foglalkozni - korántsem olyan, mint a filmeken, vagy ahogyan elképzeljük, mikor először belekóstolunk. A kezdeti lelkesedés hamar szétfoszolhat és sokan itt dobják be a törölközőt. De attól, hogy nehezedik a helyzet, még nem kell hátat fordítanunk annak, amit okkal választottunk. Itt van 8 őszinte igazság az írásról, amivel, ha tisztában vagy, könnyebb lesz túljutni a keményebb időszakokon. 


Igazán jól írni csak úgy lehet, ha őszintén és mélységesen ismerjük önmagunkat. Ezt a nyíltságot megkövetelhetjük az írástól is. Nem árt képben lennünk, mibe fogunk, amikor először tollat ragadunk vagy a klaviatúra elé ülünk. Ugyanis, ha ezekkel az igazságokkal tisztában vagyunk, kevesebb kudarc ér bennünket, és a nehezebb időszakokon is túljutunk.
Mert nehéz időszakok lesznek.
Mindenkinél.

 8 IGAZSÁG AZ ÍRÁSRÓL...


1. Lesz olyan része az írásnak, amit nem élvezel majd annyira

Bármit is írjunk -regényt, novellát, verset - mindegyik folyamatban eljön az az időszak, amikor nincs kedvünk leülni mellé. Elfogynak az ötletek, utálod, eleged van, megkérdőjelezed magad. Megkérdőjelezed azt is, hogy van- e egyáltalán értelme energiát feccőlni bele. Vagy csupán az élet prioritást követel magának, és a kreatív projekted a háttérbe szorul. 
Ahelyett, hogy feladnád,
fogadd el, hogy egy hullámvölgybe kerültél és jelenleg a völgyben dekkolsz. Ott is sok mindent tanulhatsz. Önmagadról. A kreativitásról. A művészetedről. 

2. Kritizálni fognak

Ha művész akarsz lenni, extra bőrt kell növesztened magadra. Nem egyszerű, hiszen egyszerre kell érzékenynek lenni, belemerülni az érzelmekbe, ugyanakkor keménynek is, akiről leperegnek a megjegyzések. Mert azok lesznek. Sok. És kíméletlenek. Persze az építő kritikára érdemes hallgatni, de ne ringassuk magunkat olyan álmokba, hogy csak kedves emberek találnak meg bennünket. Ha mások elé tárod a művészeted, kiteszed magad a megítélésüknek.
Két féle módon reagálnak a kritikára az emberek.
Egyfelől, vissza akarsz vágni és védeni az igazad, ami teljesen jogos. Viszont, ha profi író akarsz lenni - akkor is fogadd meg, ha nem - és képviselni szeretnél valamit,
nem süllyedhetsz egy szint alá! Ne érts félre, nem arról beszélek, hogy a fellegekben hord az orrod, hanem, hogy netes trollok, dühös emberek, hozzá nem értő és eddig semmit nem alkotó vagy kudarcot vallók nem érdemlik meg az időt és energiát, amik rájuk fordítanál. Ezt mind az írásodra szánhatod.

A másik, ami gyakran megesik az írókkal, amikor kritizálják őket, hogy befelé fordulnak, a szívükre veszik és mindent abbahagynak.
Nem győzöm elégszer ismételni, 

ha művész akarsz lenni, extra bőrt kell növesztened!


Sose engedd senkinek, hogy eltérítsen az álmodtól! Attól az álomtól, hogy regényeket írsz, vagy te leszel az új költőzseni, akitől emberek ezrei idéznek! Soha! Senkinek!
Ígérd meg magadnak!

3. Tervezz, ne csak firkálj!

Életem egyik legjobb írói tanácsa volt, amikor abbahagytam a céltalan írogatást, helyette megterveztem mindent. Kik a karakterek? Miről szól a könyv? Miért fontos, hogy erről szóljon? Hova helyezem el térben és időben? Kik a mellékkarakterek? Mit üzen az olvasónak? Milyen érzelemmel teszi majd le a befejezés után a könyvet? És így tovább.
Korábban úgy írtam, mintha én is az olvasók közt lennék. Meglepetésként vártam, mi lesz a vége, a folytatás. Mit rejt majd a következő fejezet. De ez céltalan út.
ÍRÓ VAGY NEM OLVASÓ! 
Ezt ne felejtsd el!
Ha segítség kell, itt a blogon is találsz karakteralkotó és cselekmény építő bejegyzéseket.

Olvasd el ezeket is!

Karakteralkotás

A tökéletes jelenet - Scene Cards 

Így tervezd meg a cselekményt 

 

4. Önmagadként leszel sikeres

Ha komolyabban az írással akarsz foglalkozni, akkor meg kell magad mutatnod a közönségednek. Ez persze nem mindenkinek jön természetesen. Nincs ezzel baj, ne ostorozd magad, amiért nem rajongsz a közösségi oldalakért vagy nem szeretnéd az életed minden pontját megosztani másokkal! Még az olvasókkal sem. Egyes emberek zárkózottak és ez így van rendjén.
Viszont, még ebben az esetben is meg kell találnod, hogy milyen módon mutatod meg magad.
Az olvasóid imádni fogják, ha nem egy elérhetetlen bálványt látnak benned, hanem igazi embert.
Találd meg, mi az, amit megoszthatsz az írás mellett! Ismerjenek meg, lássanak a könyvek mögé!
Nem kell olyannak lenned, mint mindenki más, legyél önmagad! Mesélj arról is, amit nem szeretsz, amitől félsz, ami aggaszt!

fotó: canva.com

5. Nem leszel mindenki kedvence

Fáj. Kegyetlen igazság. De ez így van. Még azzal is, akit te imádsz. Sose lesz jó vége, ha mindenki kedvében akarsz járni. Előbb-utóbb beleszakadsz. Meg akarsz felelni mindenki igényének, közben elveszted azt, amitől önmagad vagy. És mint azt már olvastad, sikeres csak önmagad mutatásával lehetsz.
Az, hogy nem imád az egész világ, nem jelenti, hogy béna vagy. Találd meg a közönséged, legyen egy szilárd alapod! Ha úgy jobban tetszik, egy branded, amit képviselsz. Egy műfaj, amiben írsz és ott alkoss maradandót!

6. Tedd félre egy időre!

Az egyik kevésbé vonzó igazsága az írásnak, hogy nem mindig olyan tempóban születik meg a papírlapokon, mint az elménkben. Biztosan kijelenthetjük, hogy minden írónak volt már abban része, hogy a fejében megvolt egy ötlet, egy világ, egy sztori, mégsem tudta leírni. Képtelen volt szavakká formálni.
Ebben az esetben, ha erőlteted, csak rosszabbul jársz. Az ilyenkor a legjobb, ha egy időre félreteszed. Ez lehet pár nap, egy hét, de akár fél év is.
Akárcsak egy virág vagy termés, olyan a művészet is.
Idő kell ahhoz, hogy élvezhesd a szépségét.
De közben sem kell tétlennek lenned.
Maradj abban a hangulati világban, amiben játszódna a sztori! Olvass, nézz hasonlót! Keress hozzá képeket, állíts össze egy playlistet!
Viszont arról se feledkezz meg, hogy
mással is kitöltsd az életed. Néha az a legjobb, ha egy időre teljesen kivonod magad a történetből, amin dolgozol. Érjen szépen az agyad hátsó részében!

7. Mindig van jobb

Az egyik legnagyobb igazság nem csupán az írásban, de az életben is, hogy mindig van hová fejlődni. Íróként is, bármit értél már el, mindig lehetsz jobb. Ez egyfelől arra késztet, hogy fejleszd magad, legyél kíváncsi, sosem tudhatod, mi ad majd újabb ihletet egy történet megírásához. De az a tudat, hogy van, aki jobb mint te, ne szegje kedved! 
Fogadd el, hogy minden író más szinten van!
Mindenki kezdte valahol, te is. Ne hasonlítgasd magad vagy a karriered aktuális állását másokéhoz!
Fókuszálj arra, mi mindent elértél már, még akkor is, ha nem vagy publikált író. Emlékezz arra, mit írtál elsőre! Milyen volt a mostani alkotásaidhoz képest? Biztosra veszem, hogy hatalmasat fejlődtél.
Ezek mind mérföldkövek, ne feledkezz meg róluk!

8. Olyan, akár a függőség

Ha valódi művész vagy, akkor senki nem tud majd eltéríteni ebből a világból. Az is az igazsághoz tartozik, hogy az írás, olyan akár a függőség. Hogyha próbáltad már abbahagyni, elfordulni tőle, egy idő után biztos visszacsábított. Hogy miért? Mert ezt kell tenned. Erre születtél.  

A vágy, hogy alkoss, hogy megírd azt a regény okkal él a lelkedben. Éppen ezért van az, hogy amikor szenvedésként éled meg, akkor sem tudsz hátat fordítani neki. Hív, mert dolgotok van egymással. Neked kell megírnod azt a történetet, mert csak te tudod úgy elmesélni, ahogyan az tökéletes lesz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése