2023. január 11.

Így írj olvasóbarát könyvajánlót

Nagyon sok könyvmoly ír blogot az olvasmányairól, vagy azért mert önmagának szeretné egy helyre összegyűjteni az élményeit. Vagy pedig azért, mert a hozzá hasonlóakkal szeretne beszélgetni a könyvekről, amelyeket elolvasott. De talán nem is annyira egyszerű megfelelő bejegyzést írni egy-egy történetről. Mi kerüljön bele? Mennyire spoilerezzen a szerző? Érdekel-e egyáltalán másokat, mi a véleményünk egy adott sztoriról? Ezek a gondolatok miden könyves bloggernek átfutnak legalább egyszer az agyán.

 


 
 

Az, hogy egy teljes blogot szentelsz a könyveknek, vagy csupán egy szeglete foglalkozik ezzel, az rajtad áll, de ha már könyvajánlót írsz, nem árt, ha pár alapvető elemet tartalmaz.
Fontos, hogy mutasd be az elején, miről is szól az adott könyv, amelyikről írni fogsz. Azt már szabadon eldöntheted, hogy mennyit árulsz el a cselekményből, de ha mélyre mész, mindenképp jelezd előre az olvasóidnak! Milyen műfaj? Hol és mikor játszódik? Kinek szól? Az ezekre való válasz a kezdete minden jó könyvajánlónak. 

Ha megalapozol, utána jöhetnek a részletek. Kik a főszereplők, mi a legfontosabb mondanivalója a könyvnek? A szereplőkre külön térj ki! Részletezheted, hogy mennyire sikerült valóságosnak megalkotni őket, mik az erősségeik és mi a gyengéik. Mennyire felelnek meg a téma elmeséléséhez, hol lehetett volna még fejleszteni rajtuk vagy éppen mi volt bennük nagyon szerethető? 

Külön írhatsz arról a szereplőről, aki a kedvenced volt, és leírhatod azt is, miért.
Ugyanígy hosszasan mesélhetsz arról, mi fogott meg ebben a sztoriban vagy esetleg, mitől csalódtál benne. 


A fülszöveg alapján mindenkiben kialakul egy kép, hogy miről szólhat egy könyv. Mesélj arról, hogy nálad, mi volt ez és mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket az elolvasás után. 

 

Nem csak regényről, hanem életrajzi vagy életmód könyvből is írhatsz beszámolót, ezek kapcsán elmondhatod, mit tanultál belőlük, vagy éppen mitől érzed laposnak, netán unalmasnak. 

Próbálj ne személyeskedni, ne fröcskölődj! Elképzelhető, hogy félbehagyod, mert annyira nem tetszik, erről is írhatsz. De ne feledd, hogy intelligensen megfogalmazva is elmondhatod a véleményed. Amennyiben olvastál már valaha az adott szerzőtől, akkor összehasonlíthatod a korábbi műveit a mostanival. Mennyit fejlődött az írásban, hogyan szólaltatja meg a karaktereket? Mivel tudja megfogni az olvasóit? Mit szeretsz a munkásságában? Milyen világot ábrázol és ezzel milyen hangulatot ébreszt benned?

És, ami a legfontosabb, tedd bele magad a szövegbe! A saját stílusodban írj és mindig mond el az érzéseidet a könyvvel kapcsolatban, ne csupán egy száraz sajtóanyagot adj ki!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése