2022. március 10.

Lady Almina és a valódi Downton Abbey

    A Könyvmolyképző Kiadó által jelent meg magyarul Lady Almina és a Highclere kastély története. A név több szempontból is ismerős lehet.
Egyfelől Almina férje, Carnarvon ötödik grófja fontos régészeti leleteket fedezett fel Egyiptomban, másfelől a kastély ad otthont - és részben inspirációt - a népszerű sorozatnak, a Downton Abbey-nek.

 


    

    Angliában a mai napig számos nagy múltú kastélyt tartanak fenn, a családfa egészen messzire nyúlik vissza, így érdekes történeteket tudhatnak meg az ott élők. Ilyen hely Highclere is, ahol a jelenlegi grófné elbűvölten olvasta a feljegyzésekben, kik voltak az elődi és milyen lehetett az életük a múlt századokban. 

 

Ezeknek a feljegyzéseknek az eredménye a Lady Almina című regény, amely Carnarvon ötödik grófnéjának az életét mutatja be. A Lady azért is érdekes, mert az I. világháború alatt élt, és arisztokrata származása minden előnyét bevetette, hogy segítse azokat, akik megsérültek a fronton.

 
Kórházzá alakította a kastélyt és a megszokott egészségügyi ellátást félredobva egyedi módon állt a betegek lábadozásához. 

Alminán kívül a család többi tagját is megismerhetjük, így a gróf történelem iránti szeretetébe vagy a gyerekeik életébe is beleshetünk. De az akkor a kastélyban dolgozó személyzet néhány tagja is felbukkan. A hiteles feljegyzésekből származó információk mellett korabeli fotók is bemutatják, milyen volt hajdan az élet a Highclere kastély falain belül. És a korabeli társadalom is megmutatkozik. 

A jelenlegi grófné, aki ennek a könyvnek a szerzője nem csak Lady Alminát találta érdekesnek, hanem a mennyét is, akiről szintén írt egy regényt. 

Az tetszett a legjobban ebben a könyvben, hogy bár néha felsejlett előttem Downton, mégsem láttam csak a sorozatot magam előtt. Valódi emberek jelentek meg a lapokon, akiknek voltak jó és rossz tulajdonságaik. Szerettet és féltek. Egy olyan korszakban, amelyben nem csak a társadalmi elvárásoknak kellett szigorúan megfelelni, de egy világot megrengető háborút és a vele járó változásokat is el kellett viselni. Mindannyiuknak megvoltak a vágyaik és bár a régi fotókon csak komoran bámuló alakokat szoktunk látni, mégis egyéniségek voltak. 

Almina élete és a háború alatt nyújtott munkája az, amin a fő hangsúly van, így róla kapjuk a legrészletesebb képet. Ennek hatására pedig egy rendkívüli nőt ismerünk meg, aki nem bújt el a kastélya nyújtotta elszigeteltség, biztonság és luxus mögé, amikor a világháború kitört, hanem kórházat nyitott és maga állt be a sérülteket ápolni. (Nem ő az egyetlen, aki valamilyen módon segítette a háború szenvedőit.)
Ha pedig akadályba ütközött, megoldotta. Nem ismert határokat.
 

Bár egy másik korban élt, mégis példát vehetünk arról az erőről és motiváltságról, amely őt jellemezte. A pénz és a hatalom nem tette gőgössé és ellenszenvessé, ott segített, ahol tudott. A tervét pedig véghez vitte, ha az egyik út nem vezetett oda, hát keresve magának egy másikat. Mindennél fontosabb volt az is számára, hogy találjon valami célt az életének. Egy nem várt esemény pedig meg is válaszolta ezt a kérdését. 

Nem csak a sorozat rajongóinak ajánlom, hanem azoknak is, akik szeretik az önéletrajzokat és a történelmet, mert egy olyan könyvet tartanak majd a kezükben, amelyben eddig nem ismert szereplők bukkannak fel előttünk. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése