2021. március 8.

Bridgerton: Könyv vs. sorozat

Könyv vagy sorozat? Vannak, akik kérdés nélkül kiállnak az egyik vagy másik mellett. Én abban hiszek, hogy előfordul, amikor egy adaptáció messzemenően jobb, mint a könyv, amiből készül. Legújabb kedvencem, a Bridgerton is ebbe a kategóriába esik.


 

A herceg és én Julia Quinn Bridgerton - sorozatának első kötete, és bár maga a regény a kétezres évek elején került a könyvesboltok polcaira, sorozat csak tavaly decemberben készült belőle. Ekkor debütált a Netflixen, és hatalmas sikereket ér el. Annyira, hogy már készülőben van a következő évad, a sorozat második regénye alapján. 

Én magam nem hallottam erről a történetről korábban, így a sorozat volt az, amely megismertette velem a Bridgerton családot, viszont miután megnéztem, - harmadjára is - elolvastam a könyvet. És mivel tudni lehetett, hogy nem szó szerinti adaptáció készül, - mert hát melyik könyvre vár ez a sors - így elkerülhetetlenül voltak változtatások. Új karakterek, a sorozat későbbi regényeiből beemelt részletek és kihagyott részek.



Sosem szerettem az olyan leosztást, amikor a filmet/sorozatot látom először és csak ezután olvasom a könyvet. Már belemennek az élő karakterek a fejembe és nem tudom annyira a fantáziámban megeleveníteni a történetet, mint ha a könyvvel kezdenék. De ebben az esetben, annyira megtetszett a sztori, hogy kivételt tettem.

Az alapötlet, bár elsőre talán laposnak hathat és megmondható a végkifejlet, mégis tartalmaz olyan csavarokat, olyan szerethető karaktereket, aki és amik miatt szívesen olvasod. Viszont azt kell, hogy mondjam, ha a regény jön elém először, biztosan nem ekkora kedvencem, mint így. A könyvbéli karakterek nincsenek annyira kidolgozva, mint a sorozatbeliek, arról nem is beszélve, hogy a kornak megfelelően, inkább az utóbbiban viselkednek a szereplők, főleg Daphne. Ha olyannyira tudatlan egy lány, mint ahogyan ezt az elején látjuk, és gyanítom, hogy sokan azok voltak, akkor a természetes folyamat a jellemfejlődésében a sorozatban látott lenne. Simon szintúgy valósághűbb és karizmatikusabb a Netflix változatban. Sose lenne olyan durva, mint a könyvben. Ez elég ellenszenves vonása volt, nem is tetszett, miközben olvastam. 

A könyves párbeszédek is jócskán alulmaradnak a forgatókönyv szövegéhez képest. Néhol indokolatlanul bugyuták és oda nem illő stílusúak. A karakterek személyiségét a forgatókönyv szövege sokkal hűebben tükrözi. Daphne ártatlanságát és Simon belső vívódását.

Nyilván ezek apróságok, de az új szereplők behozatala már merészebb húzás. Lady Danbury fontosságának előrelépése, Benedict és Anthony magánéletének és Eloise nyomozásának bemutatása nagyon jó húzás volt. De a királyné megjelenítése az egyik legjobb változtatás, amit tehettek. Sarolta királyné és a körülötte keringő szóbeszéd, a történelmi háttér és a saját életének tragédiája még összetettebbé varázsolták a sorozatot, nem csak annyiból állt, mint a könyv, amelyben Daphne és Simon a főszereplő. Persze nyilván azért is kezdtek így, hogy megágyazzanak a későbbi évadoknak, de ha csak a hercegre és a hercegnére koncentrálunk, és az ő sorsukban lett volna változtatás, akkor Frigyes herceg behozatala mindenképp indokolt volt. Sokkal csavarosabb, sokkal izgalmasabb, ha ott van a lehetőség, hogy nem Simont választja Daphne. 

 

Könyv vagy sorozat?

 

Ebben az esetben magasan a sorozat nyer, a szereplők kiválasztása, a karakterek korhű ábrázolása, a belső konfliktusok miatti vívódások és viselkedésük, és a több szálon futó cselekmény miatt győzte le a könyvet. Már alig várom, hogy nézhessem a következő évadokat.

A könyveknek hála azonban nem kell elköszönni még a Bridgertonoktól. És itt meg kell jegyeznem, hogy Anthony történetében már látszódik a változás. Az írónő sokkal jobban megfelel annak a kritikának, amely azt mondja, humoros és okosan ábrázolt karakterekről ír. Magával ragadóbb és viccesebb.

 

Könyv vagy sorozat, melyiket részesíted előnyben?


Andi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése