2020. április 1.

Íróként ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak


Íróként folyamatosan kérdéseket teszünk fel magunknak, amik néha hasznosak, néha azonban csak arra „jók”, hogy az őrületbe kergessenek és elbizonytalanítsanak minket. Ha már úgy sem lehet a káoszt kikapcsolni a fejünkben, akkor legalább olyan kérdéseket tegyünk fel, amik a könyvünk sikerességét szolgálják.
A lista hosszú lehet, de ezek talán a legfontosabbak és legalapvetőbbek.






Mit visz magával az olvasó?


Mi az, amit át akarsz adni az olvasóidnak a regényen és a szereplőid életén keresztül? Mire akarod tanítani őket? Mi az, ami megmarad bennük? Ha a könyvedre gondolnak, hogy szeretnéd, hogy beszéljenek róla? Ezt sikerült átadnod vagy nem teljesen. Ezt letesztelheted próbaolvasókkal, add oda nem csak a  barátoknak, családnak, hanem keress olyan embereket is, akik biztosan megmondják, mi a véleményük, nem finomkodnak. Bloggerek, ismerősök ismerősei. A visszajelzéseikből látni fogod, hogy mennyire sikerült megragadnod a szavakkal a gondolataidat, érzéseidet.

Hiteles a karakterem és az útja?


Egy jó sztorit a szereplők alakítanak ki. Ők és az életük, szemléletmódjuk ülteti az embereket tovább a fotelbe és teszik letehetetlenné a regényedet. Éppen ezért fontos, hogy megismerd a szereplőidet. Ne csak egy foszlány, valami szellemalak legyen előtted, hanem konkrét személy. A legapróbb részletet is ismerd róla, minden mozzanata és reakciója legyen előtted. amiket persze a könyvbe is becsempészhetsz a megfelelő időben és a megfelelő helyen. Ne feledd, ne kezd úgy a sztorit, hogy egy komplett leírást adsz a szereplőidről, ami csak annyi takar, hogy milyen a szeme, haja színe és milyen ruha van rajta. De erről majd egy másik bejegyzésben beszélek.
A kiinduló helyzete és az elérni kívánt pont is fontos. Reális, ahova eljut? Oda, milyen út vezet? Valós az a változás, amin keresztül megy? Mi mozgatja? Mikkel küzd meg, míg eléri a  célt? Hogyan változik meg a látásmódja, a személyisége? Kik segítik? Kik hátráltatják?
Készíts egy komplett vázlatot csak a főszereplőidről, mert mint az elején említettem, ők viszik a sztoridat, ha unalmasak vagy hiteltelenek, akkor az első pár fejezet után szépen abba is hagyják az olvasóid a könyvet.



Valódiak-e a párbeszédek?



Ugyan ilyen fontos a szereplők közti beszélgetés is. Hogyan beszélnek, milyen szóhasználatuk van? Nyilván számít, hogy 18.századi regényt írsz-e vagy krimit, de akkor is figyelj a helyes és VALÓS párbeszédre.
Nem kell szépirodalmian fogalmazni, ha tinikről szól a könyved, akik amúgy is sok szlenget használnak, de a ló túloldalára se ess át, ne legyen tele rövidítésekkel és csúnya szavakkal.
Mérlegeld, hogy eltaláltad-e a szereplők beszédstílusát, ha nem dolgozz még rajta. Ehhez remek gyakorlás, ha megfigyelsz embereket magad körül. Fogsz egy füzetet és lejegyzed, hogy melyik korosztály, mit szeret szívesen használni, vagy a különböző karakterű emberek, hogyan fejezik ki magukat. 



Milyen az eleje?



Hogyan kezded a regényedet, ez az ami eldönti azt, hogy a potenciális olvasód, továbbra is maradni fog. Gondolj csak magadra, mik azok a hibák, amiket más elkövet és te azonnal leteszed a könyvet, ha belefutsz. Nem szeretnéd ezt a sajátoddal is, igaz? Akkor lényeges, hogy a sablon kezdéseket elkerüld.
Mik ezek?
Hosszas részletezése az időjárásnak, a helyszínnek, a szereplőd kinézetének.
Ne kezd hosszas háttértörténettel, hogy a szereplőd, miért olyan, amilyen és miért teszi, amit. Ez majd a későbbiekben jön elő, akkor is a megfelelő mennyiségben. (Későbbi bejegyzésben erről is lesz szó.)
Hogyan kezdődik egy napja a szereplőnek, ne írd le, ha csak nem ebben a rutinban állítja meg valami, ami a későbbi bonyodalmakhoz vezet.
Felmérésekből kiderül, hogy manapság már azokat a könyveket válasszák az olvasók és kiadók is, amik szinte rögtön az elején bonyodalommal kezdődnek. És csak később kerül elő, hogy ki is a szereplő, honnan jön, mik a gondolatai, érzései, stb.
Valami izgalmassal kell kezdened, ami azonnal odaszögezi az olvasódat.


És a végén a number 1 kérdés, amit minden előtt tegyél fel magadnak.

Miért akarod megírni ezt a könyvet?



Ez a legfontosabb, ugyanis mielőtt útjára engednéd a történetedet, hogy hadd szeresse a világ, előbb neked kell imádnod, minden betűjét. Neked kell, hogy a legtöbbet jelentse, belőled kell, hogy kiváltsa a legmélyebb érzéseket. Senki nem fogja úgy szeretni a könyvedet,mint te magad. Viszont, ha te sem szereted, és már nyűgnek érzed a vele való munkát, akkor kezd szépen átgondolni a miértjeidet.
 
Miért kezdtél bele?
Miért fontos neked?
Bármikor, amikor elakadsz, kérdezd ezt meg magadtól, és megtalálod a választ. 


Remélem, segített ez a bejegyzés neked, hogy eligazodj a kérdések áradatában, ami naponta eláraszt, és kiszűröd belőlük a lényeget.
Ha esetleg van olyan jól bevált kérdésed, amit mindig felteszel magadnak írás közben, oszd meg  velem, itt kommentben vagy az instagramon. 

Legyen szép napod és alkoss ma is valami csodálatosat!
Andi 😊








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése