2020. április 2.

Elakadtál? Itt van pár módszer, hogy folytatni tudd

A milliós kérdés, hogy hogyan maradjuk motiváltak regényírás alatt. Akármennyire elkötelezettek vagyunk a könyvünk iránt, és még ha pontosan tudjuk is, mi történik majd a szereplőinkkel, előfordulhat, hogy olykor motiválásra szorulunk. Ha úgy hozza az élet, akkor saját magunktól. És, hogy hogyan fogjunk hozzá? Olvasd tovább, és kiderül.



 Teljesen megértem, azt az állapotot, amikor jön az ötlet, hogy miről szeretnél írni, majd elkezdted a munkát. Talán még aludni sem tudsz. Csak a karakterek és a történet megismerése jár a fejedben. Gondolatban már meg is írtál pár dialógust, és úgy látod magad előtt az egyes jeleneteket, mint egy filmet, DE aztán egyszer csak eljön az a pillanat, amitől minden író retteg. Elillan a motiváció és némán, kétségbeesve ülünk a papír/monitor előtt, hogy mi a *** van. Ha írsz, pontosan érted, mire gondolok. 
Viszont lehet, hogy nem próbáltál még mindent, azért, hogy újra nyeregbe ülhess, inkább hagytad, hogy elússzon az ötlet és nem írtad tovább a könyved. Micsoda pazarlás. Sosem tudhatod, merre vinne az utad.
Na, de majd most.
Itt van HÉT módszer, amit kipróbálhatsz, ha motiválásra lenne szükséged.


Távolodj el

A folyamatos agyalás, a rágörcsölés csak ronthatja a helyzetet. Az "írj, akkor is, ha csak katyvasz az egész" elméletben nem hiszek. Szerintem sokkal többet tehetsz azzal, ha egy kicsit (néha tovább) félreteszed és belefogsz valami másba. Lehetőleg valami olyasmibe, ami kikapcsol, eltereli a figyelmedet, hogy az agyad még csak véletlenül se pörögjön a regényen. Az esetek többségében ez már segíteni szokott, hogy aztán újra motiváltan ülhess az íróasztalod mögé (vagy ahol írod a könyvet 😋) és meg se állj, amíg egy kész regény nem lesz az eredménye. - Na jó, előfordulhat még többször is, hogy elveszted majd a fonalat. De most már tudod, hogyan vedd fel újra. 

Pinelj!

Nyugi, semmi huncutságra nem gondolok. Csak a pinterestre. Ha nem ismered vagy nem használod, nem tudod, mit hagysz ki. Én imádom. Remek képek találhatóak rajta. Javaslom, hogy ha másra nem is, de a könyvedhez mindenképp kezd el használni. Készíts táblákat külön a karaktereknek, a helyszínnek, a hangulatnak megfelelően. De akár az egészet egybe is vonhatod, ahogy neked kényelmes. Szerintem szuper hely az ihlet és motiváció szerzésre. Csak arra figyelj, hogy amikor írnod kellene, ne akkor tévedj fel rá, mert hamar függőséget okoz. Nem csak a saját bőrömön tapasztaltam, hanem mások beszámolója is erről tanúskodik. 





Zene

Valószínűleg nem mondok újdonságot azzal, hogy hallgass zenét. Talán te is azon írók közé tartozol, akik csak és kizárólag zenére tudnak írni, viszont nem mindegy, hogy milyen dal szól a háttérben. Ha már tudod, hogy miről szól majd a könyved, milyen hangulata lesz, keress annak megfelelő zenéket. Viszont, ha könnyen eltereli a figyelmedet a szöveg, érdemes csak instrumentális változatot hallgatnod. 

Beszélgess

Ha épp nem hatalmas titok, hogy könyvet írsz, találj valakit, akivel beszélgetni tudsz róla. Akár személyesen, akár a neten. Ha másnak mutatod be, hogy miről is szól a történet, ha az elakadásodról mesélsz, akkor kicsit másabb szemszögből látod az egészet. Jön a felismerés, hogy mit is kellene írnod. Bamm. Megvan, és átfordultál a motiválatlanságodon.
Beszélni sosem árt a sztoridról, mert lehet, hogy olyan felismerésben lesz részed, ami megmenti a regényedet, és még időben észreveszed, nem kell több száz oldalt átdolgoznod. 





 Mozdulj

Bár a testmozgás, pláne a friss levegőn mindig segít, ebben az esetben pedig egyenesen kincset ér. Menj ki sétálni egyet, vagy nyomj le egy pörgős edzést, esetleg jógázz! Akármelyiket is választod, az agyad kikapcsol, majd újra töltődsz energiával, ötletekkel. 

Házimunka

Ha minden kötél szakad és már mindent kipróbáltál, nincs más út: irány a házimunka. Nekem nem egyszer mosogatás közben jöttek a nagy ötletek, amiken egyébként előtte napokig agyaltam. A házimunka ugyanis elterelni annyira az agyadat, hogy elfelejted, amin gondolkodtál, és szinte a semmiből megjelenik előtted a válasz. Mert nem erőlteted. Mert ott volt benned.

Kérdezd meg magadtól újra, miért

Az első kérdésnek, bármikor, amikor egy új történetbe kezdesz vagy elakadsz az aktuálissal, mindig az legyen, hogy miért.  

Miért fontos ez neked? Miért akarod megírni? Miért neked kell megírni? Miért most? Miért nem tudsz nyugton maradni addig, míg el nem készülsz vele?

Ha ezekre mind tudod a választ, akkor nagy motiváció hiány már nem igazán lehet az utadban.

Természetesen számos más módszer segíthet, tapasztald ki, hogy neked, melyek válnak be. Ha pedig van egy jól működő recepted és nem titkolod, oszd meg velünk is, itt kommentben vagy az instagramon!


Írj, olvass, alkoss!
Andi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése