2020. április 28.

Hogyan írj ÖNSEGÍTŐ könyvet

Az önsegítő és önfejlesztő könyvek szekciója a könyvesboltokban, roskadásig megtömve várja a vásárlókat, akik veszik is sorra az újabb megjelenéseket. Nem titok, hatalmas biznisz lett mára ez a műfaj. Nyilván meg van az oka: az emberek éhesek a változásra. Érzik, hogy valami nem okés, és változtatni szeretnének.
Ha önsegítő könyv megírásán töröd a fejed, ez a cikk neked szól.







Mivel én magam is nagy fanja vagyok ennek a témának, így jobban érzem a megosztottságot, ami az emberekben van, az önsegítő, önfejlesztő könyvek iránt. Van, aki szerint csak halandzsa és a pénz, meg a gyors meggazdagodás a célja a szerzőnek. De olyanok is akadnak, akik esküsznek az itt megtanult módszerekre. Úgy látom, mind két tábornak igaza van. Részben. Mert tény, hogy egy jól eltalált címmel, egy ütős borítóval és egy még ütősebb marketinggel a rossz és semmit mondó könyvet is el lehet adni, és mire elér hozzánk a hír, hogy ez vacak ne vedd meg, máris több ezer példány elkelhetett. Bingó, gyors meggazdagodás. DE! Aki igényes olvasó és valóban fejlődni akar, aki ténylegesen a kiutat keresi egy válságból, egy nehéz időszakból, ő megválogatja, hogy mit olvas, így az a könyv landol majd nála, ami igazán segítségére válik.
És ez a nem mindegy.
Hogy milyen könyv kerül az olvasó elé.

Ha azon töröd a fejed, hogy szeretnél önsegítő könyvet írni, de nem tudod, hogyan kezdj bele, vagy hogy mit írj le, akkor olvasd át ezeket a pontokat, és talán megleled a válaszokat.



TÉMA

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy miről szeretnél írni. Mi az a témakör, amiről a könyved szólni fog? Ne keverd a szezont a fazonnal, válassz egy témát, és arra építsd fel a tartalmat. Például, ha a szülés utáni depresszióról írsz vagy a pánikbetegségről, akkor ez legyen az egész könyv. Ne csapongj, hogy jaj, van ilyen, meg olyan, és akkor ez a módszer jó, amarra meg egy másik. Fókuszálj egy témakörre és arról írj! Ha van több ötleted, azok menjenek majd későbbi, önálló könyvekbe.



TAPASZTALAT

Talán mondani sem kell, de azért megjegyzem, hogy legyen benne tapasztalatod. Ha pszichológusként vagy mentálhigiénés szakemberként vagy egyéb ilyen témakörben dolgozó, végzett személyként írsz, akkor nyilván jobban fogod látni a statisztikai adatokat, lesznek páciensektől származó beszámolóid, amiket felhasználhatsz, úgy ha beleegyeznek az illetők is, és változtatsz bizonyos információkat róluk. Ha viszont "egyszerű halandóként" írod, akkor sincs baj, megteheted, de azért gondolom te is érzed, hogy csak akkor leszel hiteles, ha valóban megtapasztaltad azt, amiről írsz. Nem önéletrajzot vár az olvasó, ne rakd bele, minden gondodat, de a témába vágó, megtörtént eseményeket mutasd be! Azt, ami veled történt, éppen ezért tudod, hogy min megy keresztül az olvasó, mert a bőrödön tapasztaltad.
Az előző példánál maradva, nem nagyon írhatsz a szülés utáni depresszióról, és hogy milyen volt belőle kijönni, ha nincs gyereked. Érted, ugye?




TÚLPART

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik, hogy legyél túl rajta. Ne akkor fogj bele, amikor épp a padlón vagy, esetleg zavaros minden. Feljegyzéseket, naplóbejegyzéseket írhatsz, amiket majd aztán felhasználsz, de ne az egész könyvet ekkor írd meg, amikor még számodra is láthatatlan, hogy hogyan állsz talpra. Elvégre segíteni szeretnél, és megmutatni azt, hogy neked, miként sikerült kikerülni egy embert próbáló, sötét időszakból. 






HANGNEM

Amikor írod ezt a könyvet, vedd figyelembe, hogy olyan emberek olvasnak, akiknek útmutatás kell. Akik, azért veszik meg a könyvedet, mert segítséget várnak, talán már kiábrándultak is kissé, hogy annyi mindent elolvastak, és semmitől nem lettek jobban. Ezért úgy beszélj hozzájuk, mint ahogy te is szeretted volna, hogy hozzád szóljanak. Nem bántón, nem arrogánsan, nem kioktatóan. Tiszteld azt, hogy az olvasóid, most a legsérülékenyebb állapotukban vannak, és rád, mint támogatójukra számítanak. 



TUDÁS

Amikor veszel egy témát, hogy na én erről fogok írni, akkor nézz utána. Valószínű, hogy már korábban is olvastál róla, mondjuk, mikor te voltál mélyen, de bizonyosodj meg róla, hogy hiteles adatokat, információkat írsz le a papírra.
Ezek mellett, pedig legyen egy olyan tudásod, amitől kitűnsz a többi hasonló témájú könyv közül.
 

Miért a tiédet vegye meg az olvasó?
Mitől vagy egyedibb?
Mitől tudsz te segíteni, ha a többi nem?
Mi az a plusz, az az új módszer, ami elhozza a várt eredményt az olvasó életében?



Ne azért akarj könyvet írni, mert pénz kell, mert trendi vagy mert meg akarod magad mutatni (negatív értelemben), hanem azért mert neked valami olyan módszer segített, amit máshol nem nagyon olvashattál és ami lehet sok embernek lenne szintén hasznos.




AJÁNLÁS

A könyv végére betehetsz egy olyan fejezetet, amelyikben felsorolod azokat az oldalakat, könyveket, embereket, módszereket, amelyek neked segítettek, hátha valaki nem ismeri mindet. Leírhatod, hogy miért szereted az adott coachot, jógaoktatót vagy bárkit, akit követsz, és mit tanultál tőle.


Most már talán tisztább a kép, hogy hogyan is állj neki vagy inkább ülj neki önsegítő könyvet írni. A lényeg, hogy olyanról írj, amit ismersz, amivel már megküzdöttél és olyan módszert ajánlj, amely bevált neked. Emeld is ki a könyvben, rögtön az elején, hogy ezek nálad működnek, de nem garancia, hogy másnak is fognak, viszont segíteni szeretnél, hogy minél több ember érezze magát jobban.

Ha írtál már önsegítő könyvet, vagy épp most dolgozol rajta, oszd meg velünk a tapasztalataidat itt vagy az instagram oldalon!

Andi






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése